- Dauguma pakuočių sukurtos vienkartiniam naudojimui ir dažniausiai išmetamos, jos nėra perdirbamos ar naudojamos pakartotinai.
- Pakuočių pasirinkimas turi įtakos jūsų sveikatai. Cheminės medžiagos esančios maisto pakuočių sudėtyje gali patekti į mūsų maistą ir gėrimus.
- Žiediškumo principais paremti maisto pakuočių sprendimai mažina taršą ir atliekų kiekį.
- Vartotojų elgsena yra esminis pokyčių veiksnys. Kiekvienas žmogus gali paskatinti pokyčius rinkdamasis tvarias pakuotes ir remdamas ekologiškas įmones.
2020 m. daugelyje Europos šalių maisto pristatymo paslaugos smarkiai augo, daugelis vartotojų planuoja ir toliau naudotis šiomis paslaugomis. Dėl šio pasirinkimo padidėjo ir vienkartinių maisto pakuočių kiekis. Maisto pristatymo paslaugų augimas Covid-19 pandemijos metu leidžia manyti, kad maisto pristatymo bei maisto skirto išsinešti apimtys vargu ar grįš į prieš pandemiją buvusį lygį. [1]
Maisto pakuotės būna įvairių formų ir sudėčių: vienkartinės plastikinės, popierinės, stiklinės, metalinės ir biologiškai skaidžios. Kiekviena iš šių alternatyvų naudojama skirtingiems tikslams, tačiau šios pakuotės dažnai virsta atliekomis, jei nėra tinkamai tvarkomos ar pakartotinai naudojamos.
Vienkartinis plastikas yra viena didžiausių problemų pakuočių pramonėje. Kasmet sugeneruojame apie 400 mln. tonų plastiko atliekų, iš kurių apie 36 proc. sudaro pakuotės, įskaitant vienkartinę maisto ir gėrimų tarą. Šokiruoja tai, kad maždaug 85 proc. šių pakuočių patenka į sąvartynus arba lieka nesutvarkytos. Be to, beveik 98 proc. vienkartinių plastikinių gaminių gamybai naudojamas iškastinis kuras. [2]
Maisto produktų pakuočių pramonėje dominuoja aplinkai neigiamą poveikį darančios plastikinės pakuotės, tačiau ir alternatyvios pakuotės, tokios kaip popierius, stiklas ar metalas, nebūtinai yra palankesnės aplinkai. Pavyzdžiui, popierinės pakuotės dažnai laikomos ekologišku pasirinkimu, tačiau jų gamybai reikia daug vandens ir energijos ir jos prisideda prie miškų kirtimo. Daugelis popierinių pakuočių yra padengtos plastiku arba vašku, todėl jas sunku ar net neįmanoma perdirbti.
Stiklo ir metalo pakuočių gamybai ir transportavimui dėl jų svorio reikia daug išteklių, todėl sunaudojama daugiau energijos ir išmetama daugiau anglies dioksido.
Maisto pristatymo ir maitinimo paslaugų teikėjai dažnai apriboja pakuočių pasirinkimą vartotojams, todėl pastariesiems sunku patiems teikti pirmenybę tvarumui. Tokiais atvejais geriausia rinktis tiekėjus, siūlančius daugkartines pakuotes, kurias galima grąžinti išvalyti ir pakartotinai panaudoti, taip sumažinant vienkartinių atliekų kiekį.
Dar viena aktuali problema yra susijusi su maisto pakavimo medžiagomis, nes jose esančios cheminės medžiagos gali patekti į mūsų vartojamą maistą ir gėrimus. Neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad iš medžiagų, naudojamų maistui laikyti, apdoroti, pakuoti ir patiekti gali migruoti daugiau kaip 1800 su maistu besiliečiančių cheminių medžiagų. Daugelis šių cheminių medžiagų kelia potencialų pavojų sveikatai, o kai kurių toksiškumas dar nebuvo ištirtas.[3]
Vartotojų elgsena yra labai svarbi keičiant maisto produktų pakavimo ir pristatymo sistemą. Kiekvienas mūsų sprendimas, nesvarbu, ar tai būtų daugkartinio naudojimo indų naudojimas, ar tvarių pakuočių pasirinkimas, ar parama įmonėms, kurios taiko ekologišką pristatymo praktiką, atlieka svarbų vaidmenį formuojant pramonės standartus. Kai vartotojai teikia pirmenybę tvarių maisto pakuočių pasirinkimui, įmonės priverstos prisitaikyti ir diegti naujoves, kad patenkintų šiuos reikalavimus. Sąmoningai rinkdamiesi tiekėjus, kurie mažina atliekų kiekį ir naudoja aplinkai nekenksmingas medžiagas, galime paskatinti bendrą perėjimą prie tvaresnės maisto pristatymo tvarkos. Mūsų pasirinkimai gali paskatinti pokyčius, kurie užtikrina, kad ateityje maisto pakuotės būtų ne tik patogios, bet ir naudojamos atsakingai bei naudingos mūsų planetai. Kiekvienas mūsų sprendimas gali padėti kurti tvaresnę maisto tiekimo sistemą!