- Vienkartinių indų ir įrankių naudojimas lemia 6 kartus didesnį išmetamą CO2 kiekį nei daugkartinių indų naudojimas.
- 1000 daugkartinių puodelių išplovimui sunaudojama 100 litrų vandens ir 1,4 kilovatų elektros energijos. 1000 vienkartinių puodelių, pagamintų vien iš PET, sunaudojama 350 kilovatų elektros energijos.
- Užtenka daugkartinį puodelį panaudoti 5 kartus, o lėkštes 12 kartų, kad šie indai taptų aplinkai draugiškais variantais.
Vienkartinių pakuočių kiekis maitinimo sektoriuje yra milžiniškas ir tai sukelia dideles aplinkosaugos problemas. Sumažinus vienkartinių indų kiekį renginiuose, galima išvengti didelės dalies atliekų.
Pateikiame daugiau informacijos apie vienkartinių indų keliamas problemas ir kaip daugkartinio naudojimo indų sistemos gali prisidėti prie atliekų kiekio sumažinimo renginiuose.
Kodėl „tvarūs“ vienkartiniai indai neišsprendžia problemos:
Dėl vienkartinių indų susidaro daug atliekų: renginiuose maistas ir gėrimai dažnai patiekiami vienkartiniuose induose, dėl to renginiuose susidaro didžiuliai atliekų kiekiai. Dalis šių atliekų net nepatenka į atliekų konteinerius, neretai jų galima rasti ne tik renginio vietoje, be ir už jo ribų. Vos kelias minutes panaudoti indai, vėliau gali sukelti ne tik aplinkosauginių, bet ir finansinių problemų.
Vienkartiniai indai retai perdirbami: Renginiuose neretai sunku griežtai atskirti atliekas, dėl ko perdirbimo galimybės sumažėja. Vienkartiniai indai patenka į komunalinių atliekų konteinerius ir lieka neperdirbti. Jei ant lėkščių lieka stambių maisto likučių – perdirbti jų nebegalima. Netgi vienkartiniai indai, kurie pagaminti iš atsinaujinančių medžiagų, tokių kaip mediena, bambukas ir kt., nebegali būti perdirbti ar kompostuojami, kai atsiduria komunalinių atliekų konteineryje. Vietoj to, jie patenka į atliekų deginimo įrenginius,
Vienkartiniai indai palieka didelį CO2 pėdsaką: Vienkartiniai indai sukelia bent du kartus didesnes CO2 emisijas nei daugkartiniai indai. Viena iš priežasčių – susidarantys dideli atliekų kiekiai, kurie nėra perdirbami. Vienkartiniams indams gaminti taip pat reikia daug žaliavų, energijos ir cheminių medžiagų. Šių išteklių kiekiai yra gerokai didesni nei daugkartinių indų. Atlikti gyvavimo ciklo vertinimai įrodė ekologinę daugkartinio naudojimo indų naudą. Pavyzdžiui, užtenka vos penkis kartus pakartotinai papildyti daugkartinio naudojimo puodelį, kad jis taptų klimatui draugiškiausiu pasirinkimu. Daugkartinio naudojimo polipropileninės lėkštės yra klimatui draugiškesnis pasirinkimas po 12 panaudojimų. Su kiekvienu pakartotiniu panaudojimu, gamyba ir šalinimas daro vis mažesnį poveikį CO2 pėdsakui.